Pages

Sunday, May 19, 2013

Sistem Perkhidmatan Teksi 2-Tier KLIA


 

Dalam artikel sebelum ini Ketam telah menulis tentang pengumuman rasmi oleh Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Tan Sri Syed Hamid Albar berhubung kebenaran sementara kepada pemandu teksi bandar untuk mengambil penumpang di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) bermula 15 Mei 2013.

Susulan itu, artikel kali ini akan mengupas dengan lebih mendalam mengenai pelaksanaan inisiatif tersebut berdasarkan penerangan kepada media yang dibuat oleh Syed Hamid pada 13 Mei lalu.


OBJEKTIF

Dinamakan Sistem Perkhidmatan Teksi 2-Tier Di KLIA, Objektif pelaksanaan sistem ini terbahagi kepada dua dengan sasaran untuk memberi pengguna KLIA keselesaan dan pilihan dalam menggunakan  perkhidmatan teksi di KLIA.

1. Memastikan terdapat cukup penawaran teksi di KLIA

2. Pengguna mempunyai pilihan samada menggunakan Teksi Airport (yang menggunakan kupon dengan sistem zon) ataupun Teksi Bandar yang menggunakan meter.


LATAR BELAKANG

1. Airport Limo (ALM) adalah syarikat teksi tunggal yang memberikan perkhidmatan di KLIA sejak KLIA mula beroperasi pada tahun 1997.

2. Terdapat beberapa insiden di mana penumpang terpaksa menunggu lama kerana tidak terdapat cukup teksi di KLIA terutama sekali hujan lebat di Lembah Kelang.

3. Ini memberikan imej yang buruk kepada imej KLIA sebagai pintu masuk utama ke Malaysia.

4. Isu ini dibawa ke perhatian Jemaah Menteri pada 19 September 2012 dan SPAD diminta untuk menerangkan situasi Airport Limo ke Majlis Ekonomi (Economic Council) pada 10 Disember 2012.

5. Majlis Ekonomi yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri telah memutuskan untuk sistem 2-tier diperkenalkan bagi membolehkan teksi bandar menurunkan dan mengambil penumpang di KLIA.

MULA BEROPERASI 15 MEI 2013

1. SPAD bersama-sama Malaysia Airport Holdings Berhad telah berkerjasama erat bagi memastikan bahawa KLIA mampu menyediakan tempat, kaunter kupon bersama-sama dengan papan tanda yang cukup untuk perkhidmatan teksi bandar mula beroperasi pada 15 Mei 2013, jam 12.30 tengahari  untuk percubaan selama 3 bulan.

2. Pihak Operasi KLIA telah menyediakan kemudahan-kemudahan seperti lorong-lorong teksi dan penunjuk arah yang akan memudahkan penumpang.

3. Teksi Bandar akan beroperasi di Aras 1 Bangunan Terminal Utama KLIA menggunakan meter. Walaupun begitu, penumpang perlu membeli kupon RM2 sebelum menaiki teksi. Ini adalah sebagai bukti mereka manaiki teksi dengan segala butiran perjalanan perjalanan  seperti nombor teksi, tarikh dan masa perjalanan jika terdapat sebarang aduan oleh penumpang.

4. Airport Teksi yang dikendalikan oleh ALM akan terus beroperasi di Aras 3 menggunakan sistem zon.

5. SPAD hanya membenarkan teksi-teksi bandar yang berkeadaan baik, luas dan selesa untuk masuk beratur mengambil penumpang di Aras 1 KLIA.

6. Jika perkhidmatan 2-tier ini berjaya, model yang sama akan diguna pakai apabila KLIA 2 mula beroperasi kelak.

SambungNo comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...