Pages

Friday, August 26, 2011

Tips Pemeriksaan Kereta untuk Balik BerayaMusim perayaan tiba lagi. Confirm korang sumer balik kampong nak beraya kan termasuklah kawan megat c ketam yang bakal pulang ke Melaka. Kampong Megat dekat jer. So, kepada kawan-kawan yang nak berjalan jauh tu kenalah jaga dan servis kereta sebelum balik raya. Bukan apa, cuma nak mengurangkan risiko kereta rosak ditengah-tengah jalan. So kepada kawan-kawan yang nak berjalan jauh, disini Megat nak kongsi petua servis kereta untuk balik kampong yang perlu anda semua buat untuk pastikan kereta anda berada dalam keadaan selamat dan MANTAP.


TAYAR – Peranan utama semasa pemanduan. Make sure tayar kereta tu masih boleh dipakai dan tidak botak. Tayar botak ni merbahaya dan boleh mengakibatkan tayar pecah akibat pemanduan yang terlalu lama.

ENJIN – Sebaiknya kalau dah lebih 3 bulan, servis la kereta dengan menukar minyak hitam dan oil filter. Biar enjin kereta berganti dengan minyak enjin baru untuk perjalanan yang jauh.

BREK – Pastikan pad brek masih lagi tebal dan boleh digunakan.

RADIATOR – Semasa perjalanan jauh, kereta akan menjadi panas dan perlukan angin dan ‘coolant’ untuk menyejukkan bahagian radiator dan enjin. Ramai yang Cuma mengisi air sahaja ke dalam tangki radiator. Cuba korangkan penuhkan tangki radiator dengan ‘coolant’ sepenuhnya. Korg akan perasan aircond akan smooth, enjin juga akan smooth dan penggunaan minyak akan lebih jimat.

‘BALANCING’ DAN ‘ALLIGNMENT’ – Tayar mestilah dalam keadaan yang betul. Kedudukan pusingan tayar yang betul, tidak bengkok, sama seimbang dan selari dengan steering kereta akan menolong korang memandu secara selamat dan ‘comfort’. Rims tayar yang bengkok akan membuatkan pemanduan tidak selesa dab bergegar.

AIR WIPER – Perlu di isi dengan penuh, mana la tau kebetulan korang ikut jalan yang berdebu dan kotor. Kalau nak jimat, isi tangki wiper anda dengan air sabun atau air shampoo. Ia akan menjadikan cermin kereta korang lagi senang di’wipe’ dan cepat bersih.

‘SPARE’ TAYAR – Pastikan tayar ‘spare’ ada angin dan boleh digunakan. Pada yang pakai lock nut, jangan lupa bawak sekali.

AIRCOND – Servis jika perlu. Sebaiknya boleh check dikedai. Kalau kereta baru mungkin tak jadi masalah tapi kalau kereta yang dah lebih 3 tahun, baik tukar penapis filter aircond atau paling teruk, tambah gas aircond.

LAMPU – Lampu headlight signal dan lampu break kenalah berfungsi. Jangan tiba-tiba terbakar pulok. Susah nanti.

Selain itu, benda-benda sampingan seperti jump cable untuk bateri yang lemah, lampu untuk emergency dan payung sediakanlah dalam kereta. Mana la tau kot-kot nak guna nanti.

Last sekali, pemandu kenalah cukup rehat. Takyah nak bawak laju-laju. Jalanraya kat Malaysia ni pun bukanya bagus sangat. Dijalanraya hormatlah orang lain.

Selamat memandu dan selamat sampai ke destinasi


No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...