Pages

Saturday, December 18, 2010

Umno Guna Masjid Cari Pengaruh. Pas macam mana plak?

Umno jelas biadap dan tidak beretika apabila terus menggunakan masjid sebagai medan untuk mencari pengaruh.
Selasa lalu, Umno tanpa segan silu memasang bendera Umno dan BN di pagar Masjid Saidina Ali, Bukit Katil untuk menyambut kedatangan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak yang hadir untuk merasmikan masjid tersebut.
Setiausaha Dewan Muslimat PAS Negeri Melaka, Hajjah Kintan Man berkata sikap Umno ini memang biadap dan tidak sepatutnya berlaku kerana Umno sering kali menuduh PAS mempolitik masjid tetapi pada hakikatnya merekalah yang berbuat demikian.
“PAS tidak pernah menggantung atau memasang bendera atau kain pemidang di pagar masjid, jauh sekali dari menjalankan program parti di masjid, namun apa yang berlaku Umnolah yang melakukan perkara tersebut.
“Apa hak Umno untuk berbuat demikian, kenapa Umno boleh gantung kalau betul mereka mahu masjid bebas dari politik, terbukti mereka mahu menggunakan institusi masjid untuk mencari pengaruh dan mengabui mata rakyat kononnya merekalah pembela Islam” ujar Kintan yang juga merupakan Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat.
Kintan berkata Umno sering menuduh PAS menggunakan masjid untuk mencari pengaruh tetapi tuduhan itu tidak pernah dibuktikan, namun begitu Umno sering kali menggunakan masjid untuk menganjurkan program-program parti mereka.
“Tindakan Umno ini umpama menepuk air di dulang terpercik ke muka sendiri,” ujarnya lagi.
Sehubungan itu, Dewan Muslimat PAS Melaka menggesa Umno Melaka menghentikan tindakan mereka menggunakan masjid untuk mencari pengaruh.
“Kita bimbang kesucian masjid tercemar dengan perangai dan program anjuran Umno yang kebanyakan bertentangan dengan Islam,” katanya.
Tambahnya, ramai di kalangan wanita Umno dan Puteri Umno tidak menutup aurat dengan sempurna, program mereka pula biasanya melibatkan percampuran lelaki dan wanita yang sudah tentu mencemarkan kesucian masjid.
“Jadi kita harap Umno menghentikan sikap buruk mereka ini serta merta, jangan ulangi lagi kerana ianya jelas mencemarkan Rumah Allah,” ujar Kintan.
Adakah PAS tidak pernah langsung mengaitkan politik dengan masjid?
Semasa isu bantah kenaikan air baru-baru nie..Dato Hasan Ali telah mengarahkan setiap masjid wajib menghantar kariah untuk mendengar Taklimat Kempen Kembalikan Air Kepada Rakyat melalui pesanan sms..Berikut adalah sms yang dihantar :
BHG. PENGURUSAN MASJID, JAIS :
Assalamualaikum!
Kpd Nazir2, YAB MB SEL melalui Dato Hasan mengarahkan setiap MASJID wajib menghantar 10 org peserta ke Majlis Taklimat Kempen Kembalikan Air Kpd Rakyat di Dewan Jubli Perak, SUK S.Alam pd: 30.11.10(Selasa), jam 2 ptg. War2kan kpd surau di bwh tuan 2org/surau. Taklimat olh MB sendiri, TQ
SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI: 0355143688
- BUKANKAH INI TELAH MENYALAHGUNAKAN MASJID?
- SEKIRANYA MAHU DISAMPAIKAN KEPADA ORANG KAMPUNG, MENGAPA TIDAK DIPANGGIL SAHAJA KETUA KAMPUNG? MENGAPA KARIAH MASJID?
- SEMASA SESI TAKLIMAT, UST. BADRUL AMIN MEMBERI KEBENARAN UNTUK MENGGUNAKAN TABUNG MASJID UNTUK MEMBAWA KARIAH BERARAK KE ISTANA NEGARA. DUIT MASJID YANG SEPATUTNYA DIGUNAKAN UNTUK PENGURUSAN MASJID TELAH DISALAHGUNAKAN UNTUK KEPENTINGAN TERTENTU
- ADAKAH INI SEMUA TIDAK SALAH? SAMA-SAMALAH FIKIRKAN...

No comments :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...